Een empaat heeft empathische vermogens om de gevoelens van anderen te begrijpen en te delen. Ze zijn zeer gevoelig voor de emoties van anderen en kunnen deze emoties ook overnemen. het zijn mensen die vaak de neiging hebben om erg gevoelig te zijn voor negativiteit van anderen, zoals woede of angst. Ze zijn open, vrijgevig en goede luisteraars. Door dik en dun zullen deze mensen je blijven steunen.

Empaten zijn vrijgevig

En empaat leeft op het niveau van het hart

Een empaat is iemand die leeft op het niveau van het hart en kan zich empathisch verplaatsen in de gevoelens van een ander. Hij of zij begrijpt dat mensen mededogen en compassie nodig hebben, om welke reden, welke oorzaak of onder welke condities dan ook.

Een empaat kan zich verliezen in een relatie en zich één voelen met haar partner en voelt de (verborgen) pijn van de narcist. Hij of zij is daardoor een gemakkelijk doelwit.

Een narcist voelt totaal niet mee met een ander, ze doen alsof ze meeleven. Ze maken empaten dan ook tot hun doelwit en maken misbruik van ze.

Dit is het verschil tussen een persoon die leeft op het niveau van het ego en een persoon die leeft op het niveau van het hart. Het is een gigantisch verschil in het beginpunt van beide.

De taak voor de empaat

De empaat heeft ook positieve gevolgen van haar sterke empathie en gevoeligheid. Vrijwel altijd voelen ze zich bijvoorbeeld verbonden met de natuur. De empaten hebben over het algemeen een eigen unieke uitdagingen in het leven. Ze hebben een subliem afgestelde antenne en staan voor de taak te leren hoe de signalen die ze ontvangen kunnen filteren.

De kunst van onderscheidingsvermogen moeten ze eigen maken voor de eigen geestelijke gezondheid.

De superkracht van empathie

  • Empaten hechten veel waarde aan om anderen van binnenuit te kennen.
  • Hun grootste troef is de bereidheid om te verbinden met inschikkelijkheid als leidraad.
  • In plaats van alleen aan Ik te denken, denken ze in termen van Wij.
  • Ze zijn van nature inclusief en bieden warmte en respect.
  • Ze voelen zich heel gemakkelijk in de wereld van emotionele uitdrukking.
  • Ze vinden het fijn om te weten hoe je je voelt en delen graag hun emoties.

Een goede dag voor een empaat houdt ook in dat hij anderen helpt om een goede dag te hebben. Als ze luisteren, pikken empaten nuances op die deel uitmaken van de ervaringen en uitdrukkingen van anderen. Ze vinden het prettig om iemands “waarom” te kennen. Dat stelt hen in staat om hun antwoorden af te stemmen op individuele verschillen.

Empaten kunnen zich erg storen aan emotioneel ongevoelige mensen. Authentieke verbinding wordt zeer gewaardeerd.

Waarom is empathie zo belangrijk voor succes in relaties?

  • Niemand is een eiland.
  • We hebben allemaal een gezonde behoefte aan onderlinge afhankelijkheid in relaties, om te weten dat we ervoor en met elkaar kunnen zijn.
  • Het ontwikkelen van empathie herinnert ons eraan dat eigenschappen als liefde, acceptatie, bevestiging en begrip essentieel zijn voor de menselijke ervaring.
  • We zijn betere mensen als we elkaar bijstaan in de zoektocht naar betekenis.
  • Empathie is essentieel bij het opbouwen van vertrouwen en een basis ingrediënt in elke bloeiende relatie.

Mensen met empathie zijn meestal veilig

Empathie stelt iemand in staat om, goed geïnformeerd, wijs te worden. Mensen die voorrang geven aan empathie zijn meestal veilig. Empathie stelt ons in staat om onze verdediging te laten zakken zodat het echte zelf naar boven kan komen. Empathische mensen zijn meer proactief dan reactief in die zin dat ze intentioneel zijn in hun relatie-initiatieven. Hoewel prestaties en externe resultaten noodzakelijk en legitiem zijn, herinnert empathie ons eraan dat achter de schermen een echt persoon met echte behoeften en ambities.

Kunnen narcisten zich ooit inleven?

  • Het antwoord is een dubbelzinnig ja, maar niet echt.
  • Soms kunnen narcisten cognitieve empathie tonen.
  • Een narcist kan proberen om de andere persoon te begrijpen en wanneer hij probeert om coördineren voor een specifieke taak of een bepaald doel. Maar het motief is verdacht.
  • Narcisten willen anderen graag goed genoeg kennen om gunsten te verkrijgen of om zichzelf te positioneren om een invloedrijke positie in te nemen.
  • Voor narcisten is cognitieve empathie alleen van belang als het zichzelf dient, maar verdwijnt bij meningsverschillen.

Omdat narcisten geneigd zijn tot uitbuiting of manipulatie, gaat hun cognitieve empathie onvermijdelijk gepaard met sterke verwachtingen. Door het gebruik van cognitieve empathie (het vermogen tot kennisverwerving) zullen narcisten jouw belangen gebruiken zolang ze denken dat er iets te winnen valt. Dit geldt vooral voor heimelijke narcisten. Door cognitieve empathie te gebruiken, kunnen narcisten hun plannetjes bedekken voor een tijdje. Vaak maken narcisten gebruik van duistere empathie, wat betekent dat ze op zoek zijn naar een intellectueel begrip van anderen terwijl er geen echte warmte of aanzien is.

Ze doen niet eens alsof ze je willen leren kennen (zoals in cognitieve empathie), maar ze zoeken een ingang om in te kunnen zoomen op jouw unieke behoeften of neigingen. Het doel van duistere empathie is om te leren hoe ze je het meest effectief te domineren. Dit betekent dat de narcist een emotionele afstand zal bewaren met als doel om in een chronisch superieure positie te blijven.

Soms kunnen ze gunsten verlenen of doen alsof ze nieuwsgierig zijn, maar het is sterk gedreven door hun behoefte om gegevens tegen je te verzamelen. Voor een tijdje kun je het gevoel hebben dat je in de aanwezigheid bent van iemand die je echt bewondert maar narcisten spelen altijd met jou.

Narcisten bespelen je

Waarom neigen narcisten naar empathie?

Narcisten denken in termen van macht en dominantie. Ze zijn best bereid om overheersende en koppige tactieken te gebruiken.

Empathische mensen doen dat niet, wat de narcisten een voorsprong geeft vanaf de eerste dag. Empaten hebben niet die neiging om eerst te ontwijken. Narcisten houden van mensen die hun ego kunnen strelen. Ze hebben anderen nodig om hun wankele gevoel van eigenwaarde te ondersteunen. Ze zoeken het fatsoen van de empathie als ondersteuning, en interpreteren de vriendelijkheid van een empaat als een gebrek aan vastberadenheid. Dus voelen ze zich aangemoedigd om hun agenda door te drukken.

Uiteindelijk geloven narcisten dat een zacht karakter staat voor kwetsbaarheid. In zekere zin is dat ook zo, dus grijpen ze het aan om te manipuleren. Narcisten zelf hebben een zeer lage neiging tot harmoniseren. Ze staan erop dat anderen zich aan hen aanpassen zodat ze zich stabiel voelen. Ze voelen zich aangetrokken tot de coöperatieve houding van de empaat.

Empaten hebben de neiging om mensen het voordeel van de twijfel te geven. Dat is een geluk voor de narcist die niet geneigd is om aanpassingen te maken.

Narcisten zijn nemers en empaten zijn gevers.

Empaten passen in narcistische schema’s

  • Empaten zijn vaak bereid om anderen te helpen voordat ze voor zichzelf zorgen.
  • Ze kunnen een sterk innerlijk gevoel van plicht en verplichting hebben.
  • Ze hebben een sterke behoefte om het juiste te doen.
  • Empaten kunnen het moeilijk hebben om te ontspannen als ze weten dat de ander persoon niet ontspannen is.
  • Ze hebben de vaardigheid ontwikkeld om te anticiperen op de behoeften van anderen.
  • Dit is vooral nuttig, tenzij die persoon een uitbuiter is.
  • Empaten zoeken volheid in relaties.
  • Losse eindjes creëren innerlijk ongemak.

Hun behoefte om behulpzaam te zijn kan hen dwingen om extra inspanningen te leveren als de ontvanger aangeeft niet tevreden te zijn. Omdat ze hoge persoonlijke normen hebben, kunnen ze soms geneigd zijn tot zelf veroordeling. Empaten hebben vaak een over ontwikkeld verantwoordelijkheidsgevoel. Tegelijkertijd is het gebruikelijk om een onderontwikkelde assertiviteit te hebben.

Ze kunnen soms oneerlijk zijn als het tijd is om de confrontatie aan te gaan. “Geen zorgen, ik ben oké.”

Wat betekent het om grenzen te hebben?

  • Het begint met de vooronderstelling dat jij en ik geen exacte duplicaten van elkaar zijn. We zijn elk verschillend, zoals het hoort.
  • Het is niet de taak van één persoon om te bepalen wie de andere persoon zou moeten zijn.
  • Iedereen mag zijn eigen waarden, meningen en prioriteiten bepalen.
  • Groepscohesie en -structuur worden gewaardeerd maar iedereen kan nog steeds zijn eigen individuele verschillen behouden.
  • Te veel groepsdenken kan dit in de weg staan.
  • Uiteindelijk, mag jij beslissen welke eigenschappen en prioriteiten jou zullen definiëren.
  • Suggesties zijn welkom, maar jij hebt zelf het laatste woord over wie je wilt zijn.

Gezonde grenzen zijn niet hetzelfde als egoïsme. Ze zijn in overeenstemming met zelfbehoud. Een psychologisch gezonde jij is goed voor degenen binnen jouw invloedssfeer.

Grenzen zijn gebaseerd op eerlijkheid.

Verzoening is gebaseerd op oneerlijkheid.

Ideaal is dat grenzen en liefde hand in hand gaan. Als je liefhebt, zoek je naar wat goed is voor iedereen, zowel voor anderen als voor jezelf. Het betekent dat je hoge normen hanteert.

Grenzen aangeven

Hoe stel je de juiste grenzen?

Vraag je af welke voorkeuren hebben anderen voor mij die niet overeenkomen met de prioriteiten die ik wil benadrukken? Weeg de gevolgen af van het vasthouden aan je gezonde eigenschappen en prioriteiten versus er niet aan vasthouden.

Blijf bewust van je interne emotionele boodschappen zoals angst, aarzeling, zorgen, etc. Wat zijn de wortels van die emoties? Zijn deze emoties nuttig? Niet nuttig? Moet je je onmiddellijke beslissingen baseren op emotie? Denk hierover na en handel.

Grenzen stellen is niet zozeer nee zeggen tegen de ander, maar ja zeggen tegen jezelf. Spreek je uit wanneer dat nodig is. “Dit is mijn plan, dit zijn mijn bedoelingen.” Eén uitleg is genoeg om te vertellen over de legitimiteit van je plannen en intenties. Handel, met of zonder de goedkeuring van de narcist, wees trouw aan je gezonde verstand. Onthoud dat de narcist er niet om geeft dat je eerlijk tegen jezelf bent. Dat is jouw werk en jouw werk alleen.

Dit is mijn plan

Bied geen excuses aan als je kritiek krijgt. Als je een fatsoenlijk persoon bent die zich bezighoudt met fatsoenlijke activiteiten, hoef je je niet te verdedigen. Waarom verdedigen wat geen verdediging nodig heeft? Als de narcist je bekritiseert omdat je duidelijk bent, laat hem dan weten: “Ik hoor je” en ga dan toch door. Het is meer dan goed voor je om jezelf te zijn en het is noodzakelijk. Wanneer je uitgedaagd wordt, vertrouw dan op je intuïtie.

Dit benadrukt de noodzaak om van tevoren de tijd te nemen om je plannen en prioriteiten mentaal te repeteren.

Hoe narcisten je van koers proberen te brengen

Narcisten denken automatisch dat je competitief bent. “Je geeft grenzen aan? Dat betekent dat je gewoon een egoïstisch persoon bent. Als je onafhankelijk blijft, liggen er grote problemen in het verschiet. Het is duidelijk dat je gewoon een ondankbare, ongehoorzame herrieschopper bent. Er is niet genoeg schaamte om naar je te gooien. Je bent lager dan laag. Grenzen stellen betekent dat je de oorlog verklaart aan mij. Als je grenzen aan blijft geven betekent dat jij een woedeproblemen hebt. Door grenzen te stellen, creëer je pijn bij anderen.”

Niet waar: de narcist heeft al pijn door zijn onopgeloste innerlijke chaos. Als je netjes je grenzen hanteert, legt het hun woedeproblemen bloot. Grenzen stellen betekent dat je opzettelijk bruggen verbrandt. Dat is misschien niet je bedoeling, maar het kan wel het nettoresultaat zijn. Jouw grenzen zullen onvermijdelijk de koppigheid van de narcist triggeren. Ben je er klaar voor?

Hoe moet je reageren op de narcist?

  • Verwacht het.
  • Hun houding van aanspraak is bijna een garantie voor hooghartigheid.
  • Herinner jezelf eraan dat je hen hun narcistische aanbod ontneemt.
  • Dat is een goede zaak, maar zij zien dat niet zo.
  • Wat je ook doet, wees niet verbaasd.
  • Laat elke reactie van schok of ongeloof van je af glijden.
  • Als ze je besluitvaardigheid problematisch proberen te laten lijken, onthoud dan dit gaat niet over jou!
  • Hun verontrustende houding illustreert hun eigen emotionele onvolwassenheid.

Controlerende, rechthebbende mensen zijn diep onzeker. Hun welzijn is afhankelijk van het hebben van een menselijke deurmat (jij), maar jij bent niet verplicht om die rol te accepteren. Staak alle pogingen om tegen controle uit te oefenen. Je hoeft niet te pleiten of te overtuigen. Ook kun je de narcist niet laten veranderen door aardiger te zijn of door aardiger te worden. Genoeg is genoeg.

Laat in plaats daarvan je acties aangeven: “Ik ben genoeg.”

En als ze klagen, herinner jezelf er dan aan: “Ik ben nog steeds genoeg.”

Oefen delicate onthechting

Zie jezelf als een aparte persoon. Je waarde komt niet voort uit de uitspraken van de narcist, maar uit je goed karakter. Herinner jezelf aan het fatsoen in de kern van je wezen. Je bent meer dan de som van je plus- en minpunten. Je hoeft niet te leven voor cijfers of een scorekaart.

Bevestig jezelf!

De narcist zal waarschijnlijk jou weigeren te bevestigen. Macht en invloed komen niet voort uit dominantie maar uit waardigheid, respect en beleefdheid. Laat zulke eigenschappen je visitekaartje zijn. Jij mag elke dag beslissen wie je zult zijn. Het is niet riskant om jou te laten bepalen wat redelijk is. Je kunt anderen niet controleren, daar gaat het toch nooit om.

Sta voor vrijheid, voor je fatsoen en omarm je goedheid

Goedheid is je Superkracht

Omarm het voor alles wat het waard is. Als de narcist niet meedoet, is dat niet jouw probleem om op te lossen. Steun op je goede karakter! Blijf gefocust op de balans die grenzen bieden! We hebben meer mensen zoals jij nodig die zeggen:

“Ik geef om anderen. Ik ben een beter mens als ik jou help. Laten we samenwerken om bevestiging en harmonie te brengen

Harmonie brengen
Please follow and like us:
onpost_follow
Tweet
Pinterest

Related Posts

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.